Mikrofale

Kuchenka mikrofalowa emituje promieniowanie o częstotliwości 2.450 MHz. Promieniowanie to w pierwszej kolejności podgrzewa wodę zawartą w potrawie, a następnie białka, węglowodany i tłuszcze.

Używanie kuchenki mikrofalowej w gospodarstwie domowym z dwóch powodów postrzegano krytycznie, i do tej pory czasami jeszcze tak się uważa. Z jednej strony dotyczy to zmiany w składnikach odżywczych potraw pod wpływem mikrofal, a z drugiej strony wydzielanego przez nieszczelności urządzenia promieniowania.

Jak dotąd niewiele uwagi poświęcano kwestii czy substancje z opakowania (np. mrożonek) czy też z naczyń używanych do gotowania mogą, pod wpływem ogrzewania, przechodzić do pożywienia.

Żywność

W kuchence mikrofalowej pokarmy są zazwyczaj poddawane łagodniejszym procesom obróbki cieplnej niż w garnku do gotowania. Podobnie jak w przypadku klasycznego gotowania, w kuchence mikrofalowej dochodzi do zmian w składnikach odżywczych, ale dotyczą one innych substancji. Federalny Urząd ds. Ochrony przed Promieniowaniem (BfS) dokonał przeglądu i oceny kilkuset badań naukowych na ten temat (patrz BFS 1998):

"Okazuje się, że w porównaniu do tradycyjnymi metodami, inny zakres czasu i temperatury podczas stosowania mikrofalówki wywiera specyficzny wpływ na produkty spożywcze.

Jeżeli nie są przestrzegane specjalne zalecenia odnośnie przyrządzania potraw w kuchenkach mikrofalowych, to w wyniku przegrzania lub niewystarczającego ogrzania może dojść do niebezpiecznych dla zdrowia zmian w żywności. Przy postępowaniu zgodnie z wymogami, okazuje się jednak, że zmiany w żywności odpowiadają tym powstającym w czasie tradycyjnego gotowania. Oznacza to, że przygotowanie żywności w mikrofalówce nie jest w żaden sposób bardziej szkodliwe niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod".

Z aktualnego przeglądu fachowej literatury medycznej wynika, że od 1998 roku nie opublikowano w tej sprawie żadnych nowych, - bez przecinka - istotnych doniesień. W newsletterze 2/2004 stowarzyszenia zajmującego się badaniami naukowymi dotyczącymi fal - Forschungsgemeinschaft Funk (FGF) - znajduje się obszerna publikacja R. Reichardta ("Czy jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest niezdrowe"), ale zawiera ona pewne biochemiczne nieścisłości.

Odnośnie działania bakteriobójczego kuchenka mikrofalowa nie różni się od innych metod obróbki cieplnej pod warunkiem, że czas gotowania i temperatura są odpowiednio dobrane. Należy zaznaczyć, że żywność w kuchence mikrofalowej nie nagrzewa się równomiernie. W szczególności przy podgrzewaniu żywności i mleka dla niemowląt należy dokładnie mieszać i wstrząsać. Niemniej Instytut Badań Żywienia Dzieci z Dortmundu odradza rozmrażania i ogrzewania w kuchence mikrofalowej zamrożonego mleka kobiecego, ponieważ „w tym przypadku niejednorodne ogrzanie może spowodować zniszczenie cennych składników mleka matki, jeśli temperatura przekroczy miejscami 55 °C".

Wyciek promieniowania

Fundacja Ökotest wielokrotnie badała promieniowanie wydobywające się z nieszczelnych urządzeń mikrofalowych; ostatnio w 1996 roku. W żadnym z 11 testowanych urządzeń wyciek promieniowania nie przekroczył obowiązujących dla mikrofal norm tj. -> gęstość mocy pola 5 mW/cm2 z odległości 5 cm. Również Federalny Urząd ds. Ochrony przed Promieniowaniem informuje na temat przecieku promieniowania z kuchenek mikrofalowych (BFS 1998). Technicznie sprawne urządzenia nie stanowią niebezpieczeństwa, nawet dla kobiet w ciąży i niemowląt.

Najnowsze badania Fundacji Warentest (marzec 2004) dotyczące emisji promieniowania ówczesnych kuchenek mikrofalowych z funkcją grilla oraz kuchenek nawet do 19 lat starszych wykazały, że normy dotyczące emisji są bezpiecznie zachowane (Stiftung Warentest 2004).

Zagrożenia dla ludzi

Pacjenci ze stymulatorem (rozrusznikiem) serca powinni przy użytkowaniu kuchenki mikrofalowej zachować odpowiednią, bezpieczną odległość (> 30 cm).

Przydatne uwagi

  • Kto bez potrzeby nie zatrzymuje się bezpośrednio przed drzwiczkami mikrofalówki, ten znajduje się po „bezpieczniejszej stronie”.
  • Szczególnie w przypadku starszych urządzeń ważna jest kontrola mechanizmu zamykającego drzwiczki i dokładne przestrzeganie instrukcji.
  • Żywność powinna być ogrzewana w żaroodpornym szkle w celu uniknięcia ewentualnego przedostania się do niej szkodliwych substancji z opakowania lub z naczynia użytego do gotowania (np. zmiękczacze).
  • Mieszanie czy potrząsanie potrawy podczas gotowania jest ważne dla równomiernego rozprowadzenia ciepła. Odnosi się to szczególnie do podgrzewania w butelce pokarmu dla niemowląt. (Należy przed karmieniem sprawdzić temperaturę na nadgarstku! Użycie podgrzewacza do butelek zamiast kuchenki mikrofalowej jest lepszym rozwiązaniem).

Mehr zum Thema Mikrofale:

Diesen Artikel...

Stand: 15. Mai 2013 - 10:58 Uhr

Autor/Autorzy: