Jad owadów

Jad owadów "W Europie Środkowej najczęściej pszczoły miodne (Apis mellifica) i osy (gatunek Vespula) wywołują groźną reakcję alergiczną na jad owadów. Alergenem jest jad danego owada”.

Między jadem os i szerszeni mogą wystąpić reakcje krzyżowe. Podobnie między jadem pszczół i trzmieli, przy czym ukąszenia trzmiela są bardzo rzadkie. Pszczoła miodna ma ciało gęsto owłosione, jest brązowa z ciemnymi paskami na odwłoku, a ciało osy ma czarne i żółte paski na odwłoku.

Skład jadu pszczelego jest taki sam na całym świecie, a jad osy może być różny na różnych kontynentach. W obcych krajach, może to jednak prowadzić do reakcji krzyżowej, na przykład z jadem mrówek. Jady owadów składają się z różnorodnych związków. Niektóre substancje bezpośrednio uwalniają histaminę i mogą powodować nawet u osób nieuczulonych reakcję miejscową. Za rzeczywiste reakcje alergiczne odpowiedzialne są składniki białkowe.

Inne owady, jak komary, bąki i moskity też mogą wywołać silne, czasami utrzymujące się przez kilka dni obrzęki w miejscu wstrzyknięcia. Zachodzi tutaj reakcja toksyczna na jad, przebiegająca inaczej u każdej osoby, częściowo biorą w niej udział także mechanizmy immunologiczne. Uogólnione reakcje alergiczne na te owady są wyjątkowo rzadkie."

Dalsze istotne informacje na temat przyczyn i leczenia alergii, znajdują się w książce Pina-Allergiebuch (patrz literatura).

Mehr zum Thema Jad owadów:

Diesen Artikel...

Stand: 15. Mai 2013 - 10:42 Uhr

Autor/Autorzy: