Bylica, pyłki bylicy

 Bylica pospolita (Artemisia vulgaris L.) Bylica pospolita (Artemisia vulgaris L.) Pyłki bylicy charakteryzują się wysokim i bardzo wysokim potencjałem alergizującym.

Pyłki bylicy zaliczamy do pyłków ziół. Bylica pospolita należy do rodziny astrowatych. Roślina ta posiada silnie rozgałęzione częściowo zdrewniałe łodygi. Spotykana jest na zaniedbanych gruntach, brzegach wód i przydrożach. Wszystkie rodzaje bylicy są wiatropylne. Do rodzaju bylic należy również piołun i estragon.

U uczulonych na pyłki bylicy występują alergiczne reakcje krzyżowe z innymi astrowatymi, np. Ambrozją bylicolistną (Ambrosia artemisiifolia), margaretkami (Jastrun właściwy, złocień właściwy), rumiankiem czy słonecznikiem. Inna istotna reakcja krzyżowa występuje między pyłkami bylicy i surowym selerem. Podobnie mogą zachowywać się przyprawy takie jak oregano, bazylia, czy kminek. Szczegółowe informacje na temat reakcji krzyżowych pomiędzy pyłkami roślin, a niektórymi owocami i warzywami znajdziesz tutaj oral allergy syndrom (OAS), czyli zespół alergii jamy ustnej.

Sezon pylenia bylicy zaczyna się w Europie Środkowej w lipcu i osiąga maksimum w sierpniu. Już w czerwcu obserwuje się pierwsze nieliczne pyłki w powietrzu. Najpóźniej w październiku kończy się okres pylenia bylicy. Na północy Europy sezon rozpoczyna się wcześniej, a w obszarze śródziemnomorskim później.

Tabela pylenia bylicy i innych roślin w całej Europie znajduje się tutaj: www.donnerwetter.de/pollen/menu.hts .

Ogólne informacje na temat pyłków jako alergenów znajdują się w rubryce „Zagrożenia i alergeny” pod hasłem „Pyłki”. Więcej na temat toksycznych właściwości bylicy można przeczytać w Wikipedii.

Mehr zum Thema Bylica, pyłki bylicy:

Diesen Artikel...

Stand: 5. April 2013 - 11:41 Uhr

Autor/Autorzy:

Źródło: 

Die Grafik auf dieser Seite verwenden wir mit freundlicher Genehmigung des Instituts für Wirtschaftsökologie.