Brzoza, pyłki brzozy

BrzozaNazwa botaniczna: Betula verrucosa, B. alba. Pyłki brzozy stanowią najważniejszy alergen pośród pyłków drzew. 19-25% wszystkich alergików reaguje na pyłki brzozy. Pyłki brzozy zawierają bardzo silne alergeny.

Często dochodzi do reakcji krzyżowych z przedstawicielami rzędu bukowców (Fagales), np. olchą, leszczyną, grabem, chmielograbem, bukiem czerwonym, dębem i kasztanowcem, ponieważ ich pyłki posiadają podobną strukturę alergenową. Osoby uczulone na brzozę często nie tolerują surowych jabłek. Również spożycie orzechów laskowych może doprowadzić do takich problemów, jak opuchlizna w obrębie jamy ustnej czy katar. Dokładniejsze informacje na ten temat znajdziesz pod oral allergy syndrom (OAS), czyli zespół alergii jamy ustnej.

Ostatnimi czasy również soja stała się znaczącym alergenem. Ta alergiczna reakcja krzyżowa ma duże znaczenie szczególnie dla wegetarian i wegan, oraz osób z nietolerancją laktozy, gdyż one właśnie korzystają często z produktów sojowych. Nie wszystkie produkty zawierające soję są niebezpieczne dla uczulonych na pyłki brzozy. Wielu z nich toleruje produkty poddane fermentacji. Dalsze informacje znajdują się w artykule alergia na soję.

Brzoza lubi światło i dobrze czuje się w chłodnym klimacie. Unika ciepłych stref klimatycznych, takich jak np. obszar śródziemnomorski. Początek kwitnienia uzależniony jest od pogody. Odpowiednia ilość ciepła po okresie zimowym sprawia, że brzoza gotowa jest do zakwitnięcia. Gdy temperatura w ciągu dnia wzrośnie, co najmniej do 15 stopni Celsjusza, brzoza zaczyna wytwarzać pyłek.

Główny okres kwitnienia w Europie Środkowej przypada najczęściej na kwiecień, na północy i w górach na maj i czerwiec.

Dokładne dane na temat pylenia brzozy i innych roślin w całej Europie znajdują się tutaj: www.pollenstiftung.de oraz www.donnerwetter.de/pollen/menu.hts .

Ogólne informacje na temat pyłków jako alergenów znajdują się w rubryce „Zagrożenia i alergeny” pod hasłem „Pyłki”.

Mehr zum Thema Brzoza, pyłki brzozy:

Diesen Artikel...

Stand: 5. April 2013 - 11:46 Uhr

Autor/Autorzy:

Źródło: 

Die Grafik auf dieser Seite verwenden wir mit freundlicher Genehmigung des Instituts für Wirtschaftsökologie.