Alergia na mleko krowie

Alergia na białka mleka jest jedną z najczęstszych alergii u niemowląt i małych dzieci. @ almotti / pixelio.de.Alergia na białka mleka jest jedną z najczęstszych alergii u niemowląt i małych dzieci. Jednak nie wolno jej mylić z innymi objawami wywołanymi przez mleko i inne produkty zawierające mleko, np. nietolerancją laktozy.

Prawdziwa alergia na mleko jest spowodowana przez białka mleka (proteiny), i nawet niewielka ilość tych białek mleka krowiego może wywołać reakcje.

W przypadku nietolerancji laktozy cukier mleczny nie może być strawiony i wykorzystany.

Czynniki wyzwalające alergię i jej objawy

Istnieje 25 różnych znanych białek, które mogą być przyczyną alergii. Główne alergeny to kazeina, β-laktoglobuliny i α-laktoalbuminy. W wielu przypadkach osoby cierpią na alergię na kilka białek. Jedynie u niewielu alergików występuje alergia na tylko jeden rodzaj białka.

W alergii na mleko krowie można rozróżnić reakcję typu natychmiastowego (pierwsze objawy występują po kilku minutach) i reakcję typu opóźnionego (objawy występują dopiero po 36 - 48 godzinach). Podczas reakcji typu natychmiastowego często mamy do czynienia z mechanizmem IgE – zależnym, gdy reakcja jest typu opóźnionego to zwykle wyzwalana jest przez komórkowe mechanizmy odpornościowe. Połączenie tych dwóch typów reakcji jest możliwe. Więcej informacji na temat rodzajów alergii można znaleźć tutaj.

Objawy reakcji alergicznej mogą być bardzo różne:

  • Skóra
    zaczerwienienie, bąble (pokrzywka), świąd, obrzęk warg lub innych części twarzy
  • Przewód pokarmowy
    biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, szczególnie u niemowląt niedowaga, aż do odwodnienia
  • Wstrząs alergiczny
    rzadko występuje, ale jest bardzo niebezpieczny. Należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe. W ciągu kilku minut może wystąpić kaszel, katar, trudności w oddychaniu i zaburzenia krążenia krwi, aż do utraty przytomności.

Diagnoza, leczenie i rokowania

W przypadku podejrzenia o alergię na mleko należy, w porozumieniu z lekarzem, zastosować przez 10-14 dni dietę wykluczającą mleko krowie. W tym czasie należy obserwować przebieg choroby. Ponadto alergolog przeprowadza różne badania, ażeby potwierdzić lub wykluczyć podejrzenie o alergię na mleko krowie.

Zwykle stosowane metody badań to:

  1. sporządzenie historii choroby,
  2. test na alergię (np. badanie krwi na specyficzne przeciwciała IgE),
  3. w razie wątpliwości, pod nadzorem lekarza, wykonuje się doustną próbę prowokacyjną.

Jeśli podczas stosowania diety nie nastąpi poprawa oznacza to, że alergia na mleko krowie jest mało prawdopodobna. Test na alergię może potwierdzić przypuszczenia.

Terapia w ścisłym znaczeniu nie istnieje. Dlatego też, w każdym przypadku, gdy wystąpi podejrzenie o alergię należy przestrzegać diety i unikać mleka krowiego oraz produktów zawierających mleko krowie.

80-90% chorych dzieci rozwija tolerancję aż do wieku szkolnego. Dlatego też niemowlęta i dzieci powinny corocznie być poddane testom na alergię na mleko krowie przez alergologa dziecięcego, w celu określenia jej aktualnego stanu. W przypadku rozwinięcia się tolerancji dieta nie jest już więcej wymagana.

W zależności od obrazu choroby celowe jest podawanie leków pierwszej potrzeby.

Aktualne badania

Obecnie naukowcy prowadzą wiele badań w zakresie analizy ryzyka i korzyści doustnej immunoterapii dla osób cierpiących na alergię na mleko krowie. Wielokrotnie dzięki zastosowaniu tej terapii zostało stwierdzone odczulenie. Nadal jest sprawą kontrowersyjną czy takie leczenie prowadzi do rozwinięcia długoterminowej tolerancji. Praktyczne zastosowanie tej terapii nie jest wskazane, ponieważ obecnie dostępne ilość danych nie są wystarczające dla miarodajnej oceny.

Żywienie

Eliminacja pokarmów zawierających krowie mleko może być dość trudna, ponieważ mleko krowie dodaje się do wielu środków spożywczych. W tym samym czasie jest konieczne, aby skompensować brakujące substancje odżywcze poprzez spożywanie innych produktów żywnościowych.

Więcej informacji, w jaki sposób można rozpoznać pokarmy zawierające krowie mleko, można uzyskać na stronie "etykietowanie żywności".

W pierwszym roku życia

Po pierwsze matki karmiące mogą spróbować powstrzymać się od spożywania mleka i przetworów mlecznych oraz ewentualnie innych pokarmów. Jeżeli u dziecka wystąpi poprawa to dieta może być kontynuowana. Aby zapobiec objawom niedoborów u matki i dziecka dobrze jest zasięgnąć porady żywieniowej.

Jeśli dieta nie przyniesie pożądanego rezultatu powinna zostać wprowadzona żywność specjalistyczna:

w wieku do ukończenia 6 miesiąca życia

  • zastosowanie mieszanki mlekozastępczej o znacznym stopniu hydrolizy białka (eHF)
  • przy nietolerancji eHF należy wprowadzić preparat mlekozastępczy oparty na mieszaninie pojedynczych aminokwasów (AAF.)

po ukończeniu 6 miesiąca życia

  • jako substytut mleka krowiego należy zastosować pokarm, w którym rodzaj białka, nie jest alergologicznie spokrewniony z białkami mleka;
    Soja byłaby odpowiednia, ale jej stosowanie jest z wielu powodów sporne (m.in. z powodu złego wchłaniania minerałów i pierwiastków śladowych, jak również ze względu na ewentualne uczulenie na soję).

Z jakich pokarmów należy zrezygnować?

  1. Produkty "Minus-L"
    Wolne od laktozy przetwory mleczne ("minus-L"), które są produkowane specjalnie dla osób z nietolerancją laktozy, nie są odpowiednie dla osób cierpiących na alergię na mleko krowie. Produkty te zawierają także białka z mleka krowiego.
  2. Mleko UHT
    Niektóre z osób cierpiących na alergię na mleko krowie podają, że tolerują "mleko w postaci pieczonej" (np. ciasta i ciasteczka). O tym czy alergicy mogą spożywać mleko UHT, czyli pasteryzowane w wysokiej temperaturze – również w dłuższym okresie czasu – powinien zbadać wyłącznie lekarz.
  3. Mleko innych gatunków zwierząt
    Tylko niewielu alergików uczulonych na mleko krowie toleruje mleko innych gatunków zwierząt, ponieważ często wskutek podobnej struktury białka występują alergie krzyżowe. Przed spożyciem innego rodzaju mleka wskazana jest konsultacja z lekarzem.
  4. Leki
    Niektóre lekarstwa zawierają mleko w proszku, którego należy również unikać. Wszystkie inne leki - nawet te z laktozą - mogą być jednak stosowane.

Jakie produkty żywnościowe można spożywać?

Mleko i przetwory mleczne są ważnym źródłem wapnia, białka i witaminy B2. Alergicy uczuleni na mleko krowie muszą zwracać uwagę, ażeby te produkty zastąpić w odpowiedni sposób, a tym samym zapobiec objawom niedoborów i opóźnieniom wzrostu.

Poniżej zebrane pomocne wskazówki dla diety wolnej od mleka krowiego:

  1. Karmienie niemowląt
    W diecie niemowlęcia odpowiednie są pokarmy mocno rozdrobnione (silnie zhydrolizowane) o hipoalergicznej formule lub zbilansowane diety elementarne. Na wszelki wypadek należy unikać mieszanek HA (niezbyt mocno rozdrobnione białka mleka).
  2. Wapń
    Zapotrzebowanie na wapń można pokryć bogatą w wapń wodą mineralną lub warzywami (np. koper włoski, szpinak i brokuły). Po ukończeniu 1 roku życia, w porozumieniu z lekarzem, można wprowadzić spożycie mleka z soi wzbogaconego dodatkowo wapniem. Podawanie dodatkowych suplementów wapnia wskazane jest tylko po konsultacji z lekarzem.
  3. Roślinne rodzaje mleka
    Inne rodzaje mleka roślinnego z ryżu, owsa, migdałów lub kokosa mogą być stosowane w kuchni do gotowania i pieczenia. Jednakże, ze względu na brak istotnych białek, witamin i minerałów, nie są one substytutem mleka krowiego.
  4. Białko
    Białko może być przyswajane z chudego mięsa, ziemniaków, roślin strączkowych i produktów zbożowych. Możliwe jest łączenie różnych źródeł białka roślinnego:
    - rośliny strączkowe/kukurydza,
    - rośliny strączkowe/zboża względnie chleb,
    - jajko kurze.
  5. Witamina B2
    Dostawcą witaminy B2 jest mięso, zbożowe produkty pełnoziarniste i różne rodzaje warzyw (np. brokuły, groszek, brukselka, kukurydza, jarmuż, koper, cykoria).
  6. Jod
    Jod występuje w świeżych rybach morskich lub spożywczej soli jodowanej. W porozumieniu z lekarzem można ewentualnie dodatkowo podawać jod w kroplach.

Dieta wolna od mleka krowiego powinna być stosowana tylko w wyniku jednoznacznie zdiagnozowanej alergii na mleko krowie. Chorzy mogą otrzymać pomoc w poradni wyspecjalizowanej w żywieniu osób z problemami alergologicznymi. Odpowiedni jadłospis nie powinien nigdy być sporządzony bez porady fachowca.

Czy powinno się wykluczyć słodycze?

Alergicy na mleko krowie nie muszą rezygnować ze słodyczy. Następujące artykuły są produkowane bez mleka krowiego:

  • czekolada bezmleczna,
  • ciasteczka bezmleczne,
  • bezmleczne budynie w proszku,
  • kisiele i galaretki owocowe,
  • żelki owocowe, winne, i z lukrecją,
  • lizaki i cukierki owocowe, cukierki z glukozą,
  • lody owocowe bezmleczne, sorbety.

Etykietowanie żywności

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania środków spożywczych, od listopada 2007 r. obowiązkowa jest identyfikacja 14 głównych alergenów. Obejmuje to także mleko i produkty mleczne. Oznakowaniu nie podlegają towary sypkie i nieświadomie zanieczyszczone produkty (np. poprzez używanie tej samej linii produkcyjnej dla różnych produktów).

W przypadku zakupu i spożywania żywności luzem należy poprosić piekarza, rzeźnika lub szefa kuchni o informacje na temat składników.

Następujące oznaczenia pozwalają się zorientować w składnikach:

  • mleko w proszku
  • serwatka
  • serwatka w proszku
  • białko mleka (proteiny z mleka)
  • białko serwatki
  • kazeina
  • kazeiniany
  • laktoalbumina
  • lakto ... (na przykład, laktoglobulina)
  • odtłuszczone mleko
  • słodka serwatka
  • białko zwierzęce

Jeśli jeden lub więcej z tych składników został użyty w produkcie, to spożycie nie jest zalecane.

Mehr zum Thema Alergia na mleko krowie:

Diesen Artikel...

Stand: 17. Januar 2014 - 12:28 Uhr

Autor/Autorzy:

Źródło: 

@ almotti / pixelio.de.